Samak rice burfi | सामक के चावल की बर्फी

This Samak rice burfi | सामक के चावल की बर्फी is unique and new sweet recipe, you never eat before. It’s neither coconut burfi nor condensed milk/khoya byrfi. Samak rice burfi is very tasty and you can eat it in any fast like navratri, shivratri, janmashtami, thursday etc. It’s very quick and easy to make. Try this Samak rice burfi and share your view in comment box also share it with your friends and relatives.

Ingredients-

  1. Samak rice- 5 tbsp
  2. Sugar- 5 tbsp
  3. Desiccated coconut- 2 tbsp
  4. Milk- 2 liter
  5. Cardamom powder- 1 pinch
  6. Almond- 5
  7. Cashew- 5
  8. Pistachio- 5

Recipe-

  1. Boil the milk.
  2. After a boil add washed samak rice and boil till it thick paste.
  3. Now add sugar and desiccated coconut, mix it well.
  4. Boil again till sugar melted.
  5. It will take 4-5 minutes.
  6. After that add chopped dry fruits and cardamom powder.
  7. Mix it well and cook till thick.
  8. Take a plate and grease it with clarified butter.
  9. Pour samak rice mixture in it and set properly.
  10. Add some chopped dry fruits for decorate the burfi.
  11. Let it cool completely.
  12. After that take a knife and piece the burfi in desire shape
  13. Samak rice burfi is ready enjoy its taste.

Recipe video-

 

यह ना नारियल की बर्फी है ना ही मावे की, यह एक नई और खास तरह की बर्फी है जो आप व्रत में खा सकते है | इसे बनाना तो बहुत ही आसान है साथ ही इसमें बहुत ही कम चीजों की जरूरत होती है | सामक के चावल की बर्फी आप सिर्फ 15 मिनट में बना सकते है | तो व्रत में आप सामक के चावल की बर्फी खास बर्फी जरूर बनाए सभी को यह बहुत पसंद आएगी | आपको सामक के चावल की बर्फी की रेसिपी कैसी लगी यह कमेंट बॉक्स में जरूर लिखे साथ ही इसे अपने दोस्तों और रिश्तेदारों के साथ शेयर करे |

सामग्री-

  1. सामक चावल- 5 बड़े चम्मच
  2. चीनी- 5 बड़े चम्मच
  3. दूध- 1/2 लीटर
  4. किसा हुआ नारियल- 2 बड़े चम्मच
  5. ईलायची पाउडर- 1 चुटकी भर
  6. बादाम- 5
  7. काजू- 5
  8. पिस्ता- 5

विधि-

  1. दूध को कढ़ाही में डाले और उबलने दे |
  2. सामक के चावल को पानी से अच्छी तरह धो ले |
  3. दूध के उबलने के बाद उसमे सामक के चावल डाल दे |
  4. अब दूध को इतना उबाले की वह गाढ़ा हो जाए |
  5. सामक के चावल फूल जाते है इसलिए जल्दी ही दूध गाढ़ा हो जाएगा लगभग 8 मिनट में |
  6. इसके बाद इसमें किसा हुआ नारियल का बुरा और चीनी डाल दे और मिला ले |
  7. चीनी के घुलने तक और पकाए |
  8. इसमें लगभग 4 मिनट लगेंगे |
  9. इसके बाद कटे हुए सूखे मेवे और ईलायची पाउडर डाल कर अच्छे से मिला ले |
  10. जब यह बहुत गाढ़ा हो जाए और कढ़ाही को छोड़ दे तब एक प्लेट को घी से चिकना करदे और फिर ये मिश्रण डाल दे और बर्फी जमा ले |
  11. सूखे मेवों की कतरन डालकर सजा दे और बर्फी को ठंडा होने के लिए रख दे |
  12. ठंडी होने के बाद इसे एक गर्म चाकू से काट ले |
  13. इस तरह बहुत ही कम समय में सामक की बर्फी तैयार है |

आलू का चीला या आलू पैन केक रेसिपी | Potato pancake | Navratri Fast Recipe

Potato – Cottage cheese balls for fast | आलू-पनीर बॉल्स

नारियल के लड्ड़ू | Coconut balls

समा चावल खिचड़ी | Samvat/Samak Rice Khichdi

Aloo Tikki Recipe

Samak Rice Recipe

Fruit Raita Recipe

Sabudana Vada Recipe

Summary
recipe image
Recipe Name
Samak rice burfi | सामक के चावल की बर्फी
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Share this -

One Reply to “Samak rice burfi | सामक के चावल की बर्फी”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.